Je idolem náctiletých, zvítězil už v několika anketách o nejpřitažlivějšího muže současnosti a jeho ochranka si občas neví rady s nájezdy zástupů jeho rozdychtěných fanynek. A přesto by si rozumně uvažující člověk ještě docela nedávno jen sotva vsadil na to, že právě z tohoto hocha se zádumčivým pohledem se stane mezinárodní sexsymbol. Jistě, na filmové plátno prorazil ve dvou dílech filmové ságy o Harrym Potterovi coby famfrpálový kapitán Cedric Diggory. Ale poté, co jeho hrdina na konci filmu Harry Potter a Ohnivý pohár zemřel, zemřely i jeho naděje na velkou filmovou kariéru.

Tedy, pouze do doby, než svět ovládl fenomén jménem Stmívání. Čtyřdílná románová série o lásce mezi upírem a lidskou dívkou se stala fenoménem, často přirovnávaným právě k úspěchu Harryho Pottera. Když na veřejnost pronikla informace, že první díl série dostane filmovou podobu, statisíce fanoušků trávily čas na internetu chatováním o tom, kdo by měl hrát roli upíra Edwarda. Robert Pattinson jejich představy zprvu rozhodně nesplňoval: 75 tisíc lidí podepsalo petici proti jeho obsazení. "No, takové bylo moje přivítání ve Stmívání," žertuje dnes Robert.

Robert Pattinson

Fanoušci se ovšem ukázali jako velmi vrtkavá cílová skupina: tytéž zástupy, které Roberta zpočátku tak vášnivě nesnášely, ho po premiéře prvního dílu Stmívání proměnily v novopečený idol. A třiadvacetiletý Londýňan se ze svého střemhlavého vzestupu ke slávě stále ještě nestihl vzpamatovat: "Od té doby, co to začalo, jsem pořád něco natáčel, takže jsem byl dost izolovaný od světa. Myslím, že teprve během příštího roku zjistím, jak se vlastně můj život změnil mimo kontext filmového placu."

Nepravděpodobný idol

Robert Pattinson rozhodně neodstartoval svůj život jako budoucí filmová hvězda. Poté, co ho vyrazili ze soukromé školy, se sice přihlásil do divadelního klubu pro mládež, ovšem jen proto, že tam prý chodily "hezké holky". Také si tak trochu přivydělával modelingem: "Ale nabídek hodně ubylo poté, co jsem vyrostl z puberty a přestal jsem vypadat jako holka."

Robert Pattinson

A poté, co skončila jeho krátká sláva, rozdmýchaná již zmíněnými dvěma díly Harryho Pottera, by ho ani nenapadlo ucházet se o roli krásného upíra. Pozvání na konkurs ho zaskočilo: "Producenti už museli být fakt zoufalí," poznamenává ironicky. Pokud producenti měli nějaké pochybnosti, s premiérou prvního dílu Stmívání se dokonale rozplynuly: ve třiadvaceti zemích debutoval v čele žebříčku návštěvnosti kin a stal se teenagerským hitem číslo jedna. Fanoušci navíc hromadně začínali být posedlí představou, že láska mezi upírem Edwardem a dívkou Bellou by se měla přenést i na jejich filmové představitele, Roberta Pattinsona a Kristen Stewart. Jak je to doopravdy? To nikdo přesně neví - a rozhodně se to nedozví od samotného Roberta, který je ochoten pouze mlžit: "Během natáčení jsem se sblížil s každým, kdo na Stmívání pracoval. Byli jsme jako uvěznění v bublině. Nikoho mimo natáčecí plac jsem ani neznal."

A také se s nikým nejspíš hned tak neseznámí, protože hordy fanynek a paparazziů ho nutí většinu volného času při natáčení trávit v jeho hotelovém pokoji. "Snažil jsem se, aby můj život vypadal jako neuvěřitelná nuda. Myslel jsem, že paparazziové pak ztratí zájem. Ale nefungovalo to," přiznává. Postupně si také zvyká na velmi podivná přání některých svých příznivců. "Přišla za mnou sedmiletá holčička a chtěla, abych ji kousnul. A myslela to vážně. Nevíš, co vlastně žádáš, říkal jsem si. Bylo to hrozně divné," vzpomíná.

Jelikož má před sebou ještě premiéru druhého dílu, nazvaného Nový měsíc a ještě další dvě pokračování upíří ságy, na podobné výstřelky si nejspíš bude muset zvyknout.